Det här vill vi bidra med
*Debattartiklar
*Seminarier och utbildning i såväl egna som andras regi
* Konsultinsatser
* Initiera forskning och utredningar
*Väcka nya frågeställningar
*Driva projektverksamhet
* Använda den offentliga upphandlingen som ett verktyg för hela samhällets hållbarhet
*Hitta nya kunskaper
*Aktivt delta i opinionsbildning
* Initiera samverkan med andra aktörer i frågor som är gemensamma
Vad vi gör
Seminarium i Kil
Alldeles före valet 2022 anordnade vi ett seminarium i Kil, där regionpolitiker från alla partier utom Sverigedemokraterna, deltog. Folk från branschen deltog också. Det var LRF ordföranden, Karlstad kostchef, Chefen för COOP Värmland, mfl. Ämnet för dagen var ”Hur fixar vi käket”? Det är ju alarmerande att så få bönder finns kvar i länet som kan trygga vår matförsörjning och nu efter pandemin har detta aktualiserats fullt ut. Varje parti fick ett antal minuter för att presentera vad dom ville göra, sedan fick man svara på branschfolkets och publikens frågor. En lyckad kväll där många frågor diskuterades.
Det visade sig att det fanns en ganska bred samsyn på problematiken. Nu ska det bara göras också.
Sebrafilm i Torsby gjorde en inspelning av händelsen och vill du se på den så klickar du på länken nedan och blir då omdirigerad till Vimeo som lagrar videor.
https://vimeo.com/manage/videos/747545886
Landsbygdsturnén
Vi anordnade en träff med det turnerande landsbygdsupproret på Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet. Ett lyckat arrangemang som gav många funderingar på hur landsbygdspolitiken sköts i vårt land. Det var lite olika föredragshållare, bl a från BB-ockupationen i Sollefteå. Sebrafilm gjorde en sammanfattning av eventet som du kan se om du klickar på länken nedan
https://vimeo.com/manage/videos/704016381
Framtidens värmländska måltid
Detta var en konferens på Selma Spa i Sunne som nifa hade anordnat, nifa som är en branschförening för värmländska matföretag. Det diskuterades om framtiden vad gäller livsmedelsproduktion och livsmedelsförsörjning. Många nöjda deltagare och ett antal duktiga föreläsare bjöd på funderingar i ämnet. Vill du se en sammanfattning av dagen så klicka på länken nedan.
https://vimeo.com/manage/videos/810083741
Växtföljdsmat
Vi startade ett projekt tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan, Leader och Sebrafilm, som kom att heta Växtföljdsmat. Det gjordes tre olika filmer i ämnet och syftet var att använda filmerna i kurser som anordnades av Vuxenskolan. I filmerna får man träffa personer som är aktiva inom lantbruk och odling som diskuterar kring olika problem eller fördelar med deras verksamhet. Man får också träffa en representant för Rekoringen, som talar om distribution av livsmedel. Filmerna innehåller mycket kunskap speciellt för den som står i startgroparna för att starta ett lantbruk eller en odling. Klicka på länkarna nedan så kommer du till filmerna.
Växtföljdsmat 2 https://vimeo.com/manage/videos/607212183/27b82e94e4
Växtföljdsmat 3 https://vimeo.com/manage/videos/607251966/3a71af650f
Växtföljdsmat 4 https://vimeo.com/manage/videos/607268878/3c45ec90e9
Hållbar grön utveckling i Hagfors kommun
Ett annat projekt i föreningen anda var ”Hållbar grön utveckling i Hagfors kommun”. Projektet belyser många olika verksamheter inom kommunens gränser, som tillsamman skapar en bättre framtid för en kommun som tidigare var en avfolkningskommun med dystra framtidsutsikter. Projektet genomfördes som ett Leader-projekt i samarbete med Hagfors kommun, Global kunskap och Sebrafilm . Vill du se filmerna så klicka på länkarna under bilden
Hagfors 1 https://vimeo.com/manage/videos/392395444
Hagfors 2 https://vimeo.com/manage/videos/40491175
Hagfors 3 https://vimeo.com/manage/videos/478026850
Om biogas, jordbruk och energi
Att producera biogas från jordbruksprodukter, gödsel, avfallsströmmar och smutsiga processvatten är en suverän verksamhet som tyvärr fått alldeles för lite uppmärksamhet i vårt land. På kontinenten är det betydligt vanligare med biogasanläggningar som genererar drivmedel till fordon och som genererar icke fossilt CO2 till växthusnäringen. I en film med två olika exempel på svenska biogasprojekt, får vi träffa en lantbrukare som tillsammans med 8 andra lantbrukare gått samman och startat ett stort lantbruk med gemensam ladugård för ca 1600 djur, där man producerar biogas av gödseln från dessa djur. Biogas som sedan säljs till Karlstads kommun, där stadstrafikens bussar använder den. Det andra exemplet är från Stockholmsområdet, där man gör biogas av bl. a avfall och slam från reningsverk. Där kan man höra professor Jörgen Ejlertsson prata om biogas, kopplingen till jordbruk och hur den bäst kan tillverkas.
Nu funderar Hagfors kommun och Uddeholm på att starta en biogasanläggning i Hagfors, där man bl.a ska använda sig av vall från marker som idag inte används för odling.
Klicka på länken nedan för att se fllmen.
https://vimeo.com/manage/videos/722461003/db1ca1ccdd
Lokal upphandling
Att med gemensamma krafter försöka få till en lokal upphandling av t.ex grönsaker, kött eller andra jordbruksprodukter, är ett bra sätt att stärka lokala producenter och i förlängningen bidra till att nå klimatmålen. Varje år omsätter upphandlingen av varor 700 miljarder kronor, så det är stora summor som står på spel. Om vi kan behålla dessa upphandlingar inom landet, med inhemska företag, så är mycket vunnet för den enskilde producenten En av de stora svårigheterna med att driva ett mindre jordbruk är ju att få avsättning för produkterna. Upphandling är därför av mycket stor ekonomisk betydelse och att tillåta att bara stora företag, kanske från andra länder, får avtal via upphandlingen, är förödande för svenska jordbruk. I Hagfors, Sunne, Torsby och Munkfors lyckades man med att ”vinna” en upphandling av grönsaker och potatis, vilket gjorde att lokal odlare fick en säkerhet för att fortsätta satsa på sina odlingar. I Ödeshög kommun i Östergötland, lyckades man också få till en lokal upphandling och du kan klicka på länken nedan till vänster, för att höra kommunalrådet berätta kortfattat om hur man gjorde.
Vad säger lagstiftningen om upphandling och kan man som ett litet lokalt företag ”vinna” en upphandling? Vi har talat med en jurist på Upphandlingsmyndigheten och hon reder ut begreppen. Klicka på länken nedan till höger.